Cum îmi găsesc un job?

Există o mulțime de platforme unde poți aplica pentru a-ți găsi un job în anii de facultate. Majoritatea lor (LinkedIn, eJobs, Stagii pe Bune, Hipo sau BestJobs) îți cer să urmezi template-ul lor și acest lucru poate deveni ușor frustrant. Uneori, chiar companiile vor fi exclusiviste și vor dori să aplici pe propria lor platformă, iar tu te vei vedea forțat să urmezi șablonul CV-ului dorit de aceștia.

Acest proces va fi unul repetitiv, așa că este bine să salvezi separat paragrafe corespunzătoare activității menționate în CV într-un document Word sau, de ce nu, în Google Docs. În acest mod vei putea să te mulezi mult mai ușor pe structura specifică a fiecărei companii. Vei simți că CV-ul în format PDF pentru care ți-ai dedicat atâtea ore pentru a sumariza informațiile, pentru a găsi template-ul potrivit sau așezarea perfectă în pagină nu va fi văzut și apreciat la adevărata valoare. Însă nu lăsa lucrul acesta să te descurajeze, deoarece nu va influența în mod deosebit selecția ta pentru etapa următoare!

În principiu, platforma LinkedIn oferă oportunități facile de a aplica și acoperă mare parte din piață când vine vorba de oferte. De asemenea, dezvoltarea unui profil atractiv de LinkedIn va fi un plus în ochii angajatorului (vezi secțiunea „How to LinkedIn” din articolul „Cum să navighezi cu succes printr-un internship”).

Pe lângă platformele unde aplici, nu neglija frecventarea târgurilor de joburi. Pe data de 10 octombrie va fi organizat în apropierea facultății noastre „JobHub”, un târg susținut de organizația noastră studențească. Acesta reprezintă o bună ocazie pentru a te familiariza cu un astfel de eveniment și a vedea cum poți interacționa direct cu angajatori importanți din domeniul IT&C. În weekendul 27-28 octombrie va urma târgul de carieră de mare anvergură „Angajatori de Top”, care poate veni cu soluții pentru tine. Acesta are, de asemenea, o ediție online, însă implică mult mai puține companii participante.

Deși va fi un proces de lungă durată, încărcat cu multe obstacole, te asigurăm că toți am trecut prin asta și este parcursul normal. Te vei confrunta cu refuzuri, dar încearcă să înveți mereu de pe urma acestora. Nu uita să îți actualizezi atât CV-ul, cât și profilul de LinkedIn, pentru a fi la zi cu activitatea ta. Un cont de GitHub se îmbină minunat cu domeniul specializărilor noastre, iar includerea pe platformă a proiectelor personale este o dovadă de pasiune și determinare ce poate face diferența.

Următorul pas după selectarea CV-ului este reprezentat de interviuri (cel de grup și, după caz, cel tehnic). Ei bine, aici totul rămâne în mâinile tale. A venit momentul să te prezinți și să expui de ce meriți să faci parte din echipă. Transmite o energie bună, dar și sinceritate, pentru a merge mai departe în aceeași notă. În cazul în care nu îți sunt familiari anumiți termeni, dovedește că ești deschis să înveți și să te dezvolți, deoarece asta caută orice angajator ce știe provocările vieții de student.

Nu pune presiune pe tine și oferă de fiecare dată tot ce ai mai bun. Bucură-te de perioada de studenție cât de mult poți și continuă să îți urmezi țelul. În final, vei reuși să obții jobul mult visat!

„You got to keep patient. Everything's comin' your way.” - Doc Brown, Back to the Future


Armand Hangu